Vad är improvisationsteater?

En improviserad föreställning bygger på publikens förslag och utifrån dem skapar skådespelarna improviserade historier. Det finns inget manus. Allt är påhittat i stunden. Vilket ofta gör det väldigt överraskande och roligt. En vanlig missuppfattning är att någon i publiken måste komma upp på scen. Så är det inte. Däremot ger publiken förutsättningar som föreställningen sedan bygger på.

Teatersport

Teatersport introducerades av bland andra Helge Skoog under 1970-talet. Två lag tävlar i olika improviserade grenar. Publiken ger förutsättningar som till exempel platser, yrken och vad som precis har hänt. De får också rösta på vilket lag som framfört den bästa scenen. En konferencier och domare leder föreställningen och ser till att slutligen något av lagen vinner kampen.

Improviserad Schlagerfestival

Här improviseras helt nya sånger fram i stunden. Publiken får ge låttittel och med hjälp av lotten får skådespelarna en genre som låten ska framföras i. Det kan exempelvis vara blues, punk, jazz, rock, disco, visa, balkan och naturligtvis schlager. Tillsammans med ett flertal musiker, som naturligtvis spelar improviserat, skapas sånger i stunden. Publiken röstar fram en vinnare som får sjunga samma sång. Fast på ett annat språk.

Långform

Precis som i teatersport utgår långformen från publikens förslag. Utifrån ett ord eller en mening skapas en längre scen. Västerås Improvisationsteater framför flera olika former av långform och som har namn som Hashtag, Bibberbopp och Fredagsmys. Naturligtvis improviseras hela föreställningen fram i stunden.